Leveringstid 1-3 hverdage.

Strikning med forskellige Lot-numre (indfarvningsnr.)

Strikning med forskellige Lot-numre (indfarvningsnr.)

En af de mest irriterende ting, der kan ske når du strikker, er, at lige når du er ved at afslutte dit projekt, indser du, at du ikke har nok garn. Det eneste du mangler er et nøgle mere! Du skynder dig at kontakte butikken, hvor du har købt garnet og køber et nøgle mere.
Men vent, når du begynder at strikke igen, kan du se, at der er en farveforskel mellem det allerede strikkede og den nye del, du lige er begyndt at strikke!

Hvis du kigger på etiketterne på de garnnøgler, du brugte, vil du finde ud af, hvorfor det skete: Alle garnnøglerne har samme farvenummer.  Men det nye nøgle kom fra et andet farve parti. Jeg vil gerne fortælle dig mere om dette, og hvad du kan gøre for at løse eller undgå problemet.

 

Hvad er et LOT-nr. (indfarvningsnr.)

Etiketten på hver garnnøgle eller fed indeholder oplysninger om det identifikationsnummer, der er tildelt et parti eller parti farvet garn under fremstillingen. Ud over det faktiske farvenummer angiver dette partinummer, hvilket farvebad garnet var i. Årsagen er enkel: Kun en vis mængde garn kan være i en farvekedel, og selv med industriel farvning vil væsken i sidste ende blive brugt op, og nyt farvestof skal fremstilles.
Men selvom opskriften altid er den samme, kan du ikke stole på, at den nye nuance er identisk med den foregående. Du er nødt til at regne med mindst små afvigelser, fordi den fiber, der skal farves (hvis det ikke er 100% syntetisk garn) er udsat for naturlige udsving og ikke altid er den samme.

 

En smart måde at bruge forskellige LOT-nr. i samme strik

Hvis du ved, før du starter et projekt, at du er nødt til at kombinere forskellige LOT-nr., er det ikke en raketvidenskab at få det til at lykkes. Det kræver bare lidt forudgående planlægning. Følgende tips er også meget nyttige, når du arbejder med håndfarvet garn, som naturligvis også har farveforskelle mellem de enkelte tråde af samme farveparti.
Det er en god idé ikke at planlægge en meget enkel model i glatstrikning, når du strikker med forskellige farvepartier. Jo enklere det strikkede er, jo mere synlig vil farveforskelle vil være.

 

Strik manchetter og lignende ved hjælp af forskellige LOT-nr. 

På grund af strukturforskellen er små farveforskelle praktisk talt usynlige, når de bruges til manchetter, knapkanter, kraver eller lommer. Sådan kan afvigende farver let skjules. Hvis du har garn nok, kan du selvfølgelig også strikke ærmerne med et andet farve parti.

 

Gradvis blanding af forskellige LOT-nr. 

Du kan under ingen omstændigheder blot fortsætte med at strikke med det nye LOT-nr., når du er løbet tør for den første. Når du strikker i glat- eller retstrikning, for eksempel, ville du bemærke forskellen meget tydeligt


For at undgå dette skal du lade garnet af det andet LOT-nr. "blende langsomt ind".
Over et stykke på mindst 3 - 4 cm strikker du skiftevis ved hjælp af garnet fra begge LOT-nr. på samme tid ved at bytte garn hver anden række. Nuancerne vil smelte sammen, hvilket gør det vanskeligere at mærke eventuelle tydelige
Håndfarvede garner bør altid strikkes ved at begrænse farveændringerne til mindre sektioner.

Hvis du pludselig og uventet bemærker, at nøglet, du lige er begyndt at strikke med, har en anden nuance end den, du har strikket med, så fortsæt ikke bare med at strikke for nemheds skyld! Det vil du fortryde og du vil efterfølgende måske ikke bruge det strikkede. I dette tilfælde vil det være din tid værd at trævle op og lade den nye nuance gradvis blende ind med den tidligere.

 

Striber distraherer

Hvad med en stribet sweater? På grund af den konstante farveændring er forskellige LOT-nr. slet ikke synlige. Selvfølgelig skal ændringerne foretages i begyndelsen af en ny stribe og ikke midt i den. Selv en enkelt stribe i en (kontrasterende) farve gør skiftet mellem to forskellige farvepartier mindre synlige. 

I stedet for en farvet stribe til at distrahere, kan du optisk skjule forskellene ved at arbejde i et andet mønster med hvert LOT-nr. Ændringen vil være mindre synlig, fordi øjet anerkender en kontrast i masker og tekstur snarere end farve.   

Som du kan se, er der en hel del, der kan gøres for at arbejde smart med forskellige LOT-nr.

Husk altid at beholde etiketterne, i det mindste indtil du er færdig med dit projekt. På denne måde, hvis du af en eller anden grund løber tør for garn, ved du præcis, hvilket farvenummer og LOT-nr. du skal købe for at afslutte dit projekt.    

Når du køber garn til et nyt projekt, skal du ikke beregne for lidt. Hvis du er i tvivl, købe et ekstra nøgle.
Hvis du har garnrester, kan du altid bruge det til at lave en hue, et par håndvarmere eller strik en restetrøje.
Bedre sikker end ked af det!