Lad din sjæl dingle og slappe af, mens du strikker!
Strikning får dig til at slappe af
Uanset om det er efter en lang dag på arbejde, i venteværelset, på toget eller bare ind imellem: Når du griber strikkepindene, slapper du af. De konstante gentagne bevægelser gør, at du falder til ro. Som følge heraf frigives mindre af stresshormonet kortisol, og det får igen blodtrykket og pulsen til at falde.
Tankerne kan vandre, fordi hændernes bevægelse udelukkende styres fra bevægelseshukommelsen. Du kan slukke mentalt og distrahere dig selv fra hverdagens stress. Du ved det – strikning er ikke for dem, der har travlt. Det tager simpelthen tid at blive færdig med en sweater.
Ifølge en undersøgelse foretaget af læge Dr. Herbert Benson fra Harvard Medical School, kan strikning forårsage tilsvarende tilstande af afslapning som yoga eller meditation. Dette skyldes den gentagne bevægelse af fingrene og koncentrationen ved manuelt arbejde. Hvis det ikke er et særligt kompliceret mønster, hvor du konstant skal se på diagrammet, kan du komme ind i en rigtig "tunnel", når du strikker og ”forsvinder” helt i garn og masker.
Vores tip: Hav altid et projekt i gang, der kan strikkes "tankeløst"! Perfekt til de øjeblikke, hvor du bare vil mentalt fordybe dig eller se tv.
Strikning træner din hukommelse og koncentration
Ikke alene kan strikning konkurrere med de meditative virkninger af en yoga time - det er også jogging for hjernen!
Hvis du strikker, skal du tælle masker igen og igen, huske gentagne mønstre, ofte endda konvertere og tilpasse: Dette er ægte koncentrationstræning for hjernen!
Forsker Dr. Yonas Geda fra Mayo Clinic i Rochester offentliggjorde en undersøgelse i 2011, der fandt ud af, at mennesker, der laver kunsthåndværk, har færre problemer med hukommelsen. Risikoen for patologisk hukommelsestab (dvs. en forløber for Alzheimers) var 40 procent lavere i de 1.300 seniorer, der blev undersøgt i undersøgelsen, hvis de deltog i manuelle aktiviteter som f.eks. strikning.
Hjerneforskere har mistanke om, at strikning kan fremme plasticiteten af nerveveje i hjernen; disse vokser og forbinder derefter. Dette hjælper tilsyneladende med at opretholde kognitiv sundhed. På grund af den samtidige og rytmiske bevægelse af begge hænder er højre og venstre hjernehalvdel også bedre forbundet end i mange andre aktiviteter, hvor kun den ene eller den anden halvdel af hjernen er mest aktiveret. Neuronale forbindelser løber mellem de enkelte områder af hjernen, som forbliver mere smidige, jo mere de bruges.
Strikning er derfor en vidunderlig koncentrationstræning, som holder hovedet i form og dermed kan forhindre hukommelsesproblemer i alderdommen.
Men strikning kan også være yderst gavnligt for børn og deres udvikling: Uddannelsesforskeren Iris Kolhoff-Kahl anbefaler at give manuelt arbejde en højere prioritet i undervisningen igen, da de gentagne processer – som strikning – er vigtige for netværkene i hjernen.
Strikning forbedrer motoriske færdigheder
Ved strikning er hænderne konstant i bevægelse. Afhængigt af hvilken slags mønster du arbejder med, er disse bevægelser undertiden enklere, nogle gange mere komplekse - selvfølgelig, fordi glatstrik med en tråd er nemmere end f.eks. snoninger, hvor yderligere arbejde udføres med en snoningspind eller i Fair Isle strikning med flere farver og tråde.
Men motoriske færdigheder, dvs. bevægelse kontrolleret af hjernen, bliver trænet under alle omstændigheder. Vil du have lidt af en videnskabelig forklaring? Strikning stimulerer næsten hele hjernen på én gang - den såkaldte frontallap (som styrer behandling, opmærksomhed og planlægning), parietallappen (som behandler sensorisk information og rumlig navigation), occipitallappen (som behandler visuel information), den tidsmæssige lap (som er involveret i opbevaring af minder og fortolkning af tale og mening) og lillehjernen (som koordinerer præcisionen og tidspunktet for bevægelse).
I terapi kan dette bruges til at hjælpe mennesker med sygdomme som Parkinsons til at forbedre deres motoriske færdigheder. Strikning kan hjælpe med at forbedre finmotorik og distraherer også fra andre smertefulde symptomer. Mere om det nedenfor.
Strikning kan hjælpe med at lindre angst, stress og depression
De afslappende effekter af strikning kan afhjælpe hverdagens banale stress. Angst og endda depression kan også lindres ved hjælp af strikning. Ved strikning stimuleres det parasympatiske nervesystem. Dette er den del af hjernen, der er ansvarlig for hvile, fordøjelse og afslapning. Det kaldes også "hvilenerven" eller "recovery nerve". Strikning kan således forhindre stressreaktioner.
Det newzealandske magasin "Listener" rapporterer om en undersøgelse, hvor 73 % af de 3.500 adspurgte sagde, at de følte sig betydeligt mindre stressede, når de greb til strikkepindene mindst tre gange om ugen.
Beskæftigelsen med et manuelt arbejde som strikning og hækling kan også forhindre pinefulde tanker fra at eskalere eller køre i ring. Dette er det enkle princip om distraktion og koncentration på en bestemt opgave. "Kampen eller flugtresponset", nervesystemets alarmreaktion, bliver immobiliseret, følelser bliver reguleret. Den komplette absorption i en besættelse, det såkaldte ”flow”, dæmper stresshormonerne. Indre rastløshed, depression og angst lindres, forstyrrende tanker undertrykkes.
Strikning mod slidgigt/gigt og seneskedehindebetændelse?
Hvis du ikke bruger din hjerne, vil den blive ”rusten” på et tidspunkt. Det er ikke meget anderledes med leddene, der skal holdes i bevægelse, så de forbliver sunde og smidige. Ifølge Dr. Alton Barron, en ortopædist og formand for New York Society of Hand Surgery, kan strikning forhindre slidgigt og seneskedehindebetændelse. Hvis du allerede lider af slidgigt eller inflammatorisk gigt, anbefaler han, at du får dine hænder til at slappe af i varmt vand, før du strikker og at du strikker med pinde, der ikke er for tynde. Berørte patienter rapporterer, at valget af de rigtige strikkepinde gør en stor forskel. Derfor kan det være godt, f.eks. at bruge lettere bambus eller træpinde og dybest set rundpinde, hvor vægten af det strikkede snarere hviler på skødet end på håndleddene som med jumperpinde. Under alle omstændigheder er det vigtigt at lytte til kroppen i tilfælde af fælles problemer – tag en pause i tilfælde af smerter!
Strikning kan også bruges fysioterapeutisk efter håndleds- eller armbrud, fordi de konstante små bevægelser gør muskler og sener godt.
Strikning som smertebehandling
Hvis vi helt "forsvinder", mens vi strikker og glemmer verden omkring os, kan dette også bruges til smertebehandling. Lykkehormonerne, der frigives under strikning, bidrager til, at følelsen af smerte er begrænset. Fysioterapeut Betsan Corkhill gennemførte en undersøgelse med 60 smertepatienter. Når de strikkede, fokuserede de ikke længere på deres smerter og blev distraheret. Denne opfattelse af nedsatte smertesignaler er også effektiv efter strikning, da smertehukommelsen kan blive påvirket.
Strikning afleder!
Du kan sandsynligvis ikke gå så langt som til at bruge strikning som en afhængighedsterapi. Men der er lidt om det... For hvis du har dit håndarbejde i hånden, og fingrene er optaget, kan du sjældnere række ud til chokoladen, chips-posen, cigaretten, smartphonen, rødvinsglasset... Strikning og alkohol kan være en dårlig kombination. Dette anbefales ikke, hvis du strikker et kompliceret mønster eller skal tælle meget! Apropos chokolade - strikning forbrænder 55 kalorier pr. halve time!
Og sidst men ikke mindst: Strikning er simpelthen fantastisk!
Efter så mange videnskabelige overvejelser om strikning og dens positive virkninger, skal vi ikke glemme én ting - strikning gør dig glad, ikke? Og det er der mange grunde til.
Du kan vælge præcis, hvad du vil lave: Jakke, sweater, tørklæde, kasket, tøjdyr eller klude, eller vil du hellere have et par sokker? Form, farve, størrelse? Det er op til dig!
Hvilken slags garn? Et simpelt bomuldsgarn, delikat merinould, en lidt mere robust jomfruuld fra lam, eller kan det være noget bedre end yakuld, silke eller cashmereuld?
Værdsætter du bæredygtighed? Som strikker bestemmer du, fordi du i modsætning til brugsklare varer altid kan vælge et garn, der er godt for miljøbeskyttelse og dyrevelfærd. Når du vælger et uldgarn, kan du beslutte, om den skal være mulesingfri og/eller superwash-behandlet.
En hjemmestrikket beklædningsgenstand er normalt værdsat så meget mere end en, at du "kun" har købt færdig i butikken. Det giver dig normalt en masse glæde, og du bruger det i lang tid. Godt mod enhver brug og smid væk tendens!
Din kreativitet er adresseret - for selvom du "kun" strikker efter opskrifter, vil du altid tænke på garn og farve(er). Og jo længere du strikker, jo oftere vil du sandsynligvis tilpasse opskriften til din personlige smag.
Strikning gør dig stolt – lyder det dumt? Men hvorfor skulle vi ikke være stolte af noget, vi har skabt med vores hænder? Og endelig kan ikke alle strikke – så det er ikke så indlysende!
En dejlig hobby gør dig glad. Strikning gør dig glad! Grib strikkepindene!
Kilde: Inspireret og frit oversat fra blogindlæg fra Pascuali Filati Naturali.