Leveringstid 1-3 hverdage.

Den bedste måde at opbevare uld!

Den bedste måde at opbevare uld!

Helt ærligt, tilhører du den gruppe af meget disciplinerede strikkere, der kun køber den præcise mængde garn, du har brug for til et projekt og begynder at strikke med det samme?

Svarer du ”nej”, er du ikke den eneste. Da du købte garnet, tænkte du måske, at det bare var vidunderligt, og det måtte du bare eje, eller helt simpelt at garnet var på udsalg og derfor billigt, så det skulle du nok få brugt på et tidspunkt. Eller købte du det til et bestemt projekt men kom bare aldrig i gang, fordi du lige kom i gang med et andet projekt?

Mange af os køber uldgarn og lægger på lager, så vi kan strikke noget smukt, når den rette sæson kommer. Det betyder, at vi skal vide, hvordan vi skal opbevare uldgarnet.

Her er et par tips!

Fra papirspose til plastikbokse – der er plads alle steder

Endnu en gang har du bragt et nyt garn hjem. Først beundrer du det lidt, og så? Hvor opbevarer du det, indtil det kommer på strikkepindene. Bliver det i papirsposen, du bar det hjem i?

Opbevaring af uld på åbne hylder

Vi elsker alle synet af garn i en dejlig butik, hvor garnet er sorteret på åbne hylder efter type og farve. De åbne hylder er en invitation til at beundre og røre garnnøglerne. Ville det ikke være skønt i dit hjem, måske i et specialindrettet hyggerum til strikning.

Smukt, ja – men jeg kan ikke anbefale denne måde, medmindre det er for en meget kort periode. Lys og støv kan beskadige uld ret hurtigt. Farverne falmer hen over tid (og ujævnt). Støv vil langsomt og uomtvisteligt lægge sig på og i nøglerne eller feddene. For slet ikke at nævne de sultne og meget ødelæggende møl!

Opbevaring af uld i håndarbejdskurven

Et typisk opbevaringssted plejer at være håndarbejdskurven. Men opbevaring af uld og øvrigt garn i kurve er heller ikke en langtidsholdbar løsning. Lige som på åbne hylder har lys, støv og møl let adgang til at ødelægge ulden. Flettede kurve har også ofte spidser fra det flettede, som nemt griber fat i garnet og i værste tilfælde flænser eller river garnet itu.

En kasse fuld af uld

Hvordan holder du så dit garn fri af lys og støv? Skal du opbevare det i mørke papkasser? Det er faktisk ret praktisk, særligt hvis du har bestilt online og det ankommer i en papkasse. Vær dog forsigtig! Garnet vil hverken falme eller blive støvet, men møllene, der leder efter et egnet pasningstilbud til deres larver, lader sig ikke forstyrre af en papkasse. De vil finde en vej ind og slå sig ned dejligt og blødt. Det er altså heller ikke den ideelle løsning.

Opbevaring af uld i en stofpose

Opbevaring i en stofpose anbefales kun for en kortere periode, fordi støv vil komme ind over tid, selvfølgelig afhængig af hvor tæt stoffet er vævet. Selvom du bruger projekt-poser, selv de specielle med lynlås, beskytter de ikke sikkert mod møl. En projektpose er fin, mens du arbejder med dit projekt, men således kun til kortvarig opbevaring.

Lufttætte plastikposer

De såkaldte lynlås-poser er en fin måde at opbevare uld og garn sikkert. Indholdet er beskyttet mod støv og selv møl kan ikke komme ind til garnet (i det mindste så længe posen er intakt og fuldstændig lukket). Hvis poserne derefter er opbevaret i et skab og dermed beskyttet mod lys, er det ”tommel op”, når det kommer til sikkerhed for at opbevare uld.

Men… hvis du har et stort lager af uld og garn, er du nødt til at have et tilsvarende stort antal af disse plastikposer. Selvom de er af en høj kvalitet, holder lynlåsen ikke evigt, fordi poserne er ikke fremstillet til at holde i lang tid og til regelmæssig brug. Til syvende og sidst er de lavet til engangsbrug. Og så, efter et stykke tid, vil lynlåsposerne bidrage til væksten af bjergene af affald eller endnu værre, på et tidspunkt vil de ende i naturen omdannet til mikroplast.

Opbevar uld og garn i tætsluttende plastikkasser

Plastik endnu en gang – ja, men ikke i engangsversionen. Plastikkasser med låg er de bedst egnede til at opbevare garn i hjemmet. De fås i utallige størrelser. Hvis du holder dig til en producent, kan kasserne stables perfekt oven på hinanden og du kan udnytte pladsen i skabet bedst muligt.
Mange standard kasser er gennemsigtige, så du hurtigt kan se, hvad der er i dem. Hvis du ikke har skabsplads, men ”kun” en åben hylde kan den skade, som UV-lys forårsager, reduceres betydeligt sammenlignet med opbevaring uden beskyttelse. Støv kan ikke komme ind, og så længe låget er lukket kommer møllene eller andre rovdyr ikke.
Der findes også farvede plastikkasser, men her er det svært hurtigt at få overblikket over, hvad kassen indeholder, med mindre du laver en liste eller skriver på kassen. Husk at tilrette, når garnet kommer på strikkepindene. Jeg glemmer det som oftest, fordi jeg er for optaget af at komme i gang med mit nye projekt!

Hvis du så også kommer et par dråber møl beskyttelsesolie i kassen (et par dråber på et stykke køkkenrulle eller på en af garnetiketterne), så er dit lager godt beskyttet, indtil garnet rammer dine strikkepinde.

Har du ikke mulighed for at opbevare dit garn under de ideelle betingelser og må ty til f.eks. en papkasse, så bør du tilføje et par dråber møl beskyttelsesolie alligevel.

Uld og garn til et godt formål!

En gang imellem kommer du til at købe noget, du alligevel ikke får brugt. Du bryder dig alligevel ikke om farven, eller garnet kradser, er for tykt, for tyndt… Måske har det ligget i evigheder, og du ved, at du aldrig vil strikke med det.

Hvis det er tilfældet, hvorfor skiller du dig ikke af med det? Der er flere steder, du kan donere det til. F.eks. Trøstemus Danmark, se mere på: https://troestemus.dk/ eller trøstebamser til uddeling hos de praktiserende læger, se mere her: https://www.facebook.com/groups/425821297971859. En anden mulighed er at strikke tøj til de for tidligt fødte. Et eksempel: https://www.facebook.com/groups/421106101255113/?fref=ts og grupper der strikker til de hjemløse: https://www.varmestuestrik.dk/.
Det er en win-win situation: Du får mere opbevaringsplads til nyt garn og andre bliver glade for at få noget at strikke af – måske til andre værdigt trængende.