Leveringstid 1-3 hverdage.

Bæredygtigt garn

GarnLyst har fokus på bæredygtige produkter


Mit primære fokus er at tilbyde bæredygtige produkter, der sendes til dig i bæredygtig emballage. På den måde bidrager både du og jeg til at nedbringe CO2-udledningen, mindsker plastik-forureningen mv. og bidrager til opfyldelse af FN’s Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion.

Bæredygtigt garn

Jeg vil som noget særligt tilbyde et særligt bredt udvalg af miljøvenlige og bæredygtige garner (se evt. ”Alle garntyper” på garnlyst.dk). Andre webshops og fysiske butikker tilbyder også miljøvenlige garner, men ofte i et mere begrænset udvalg.

Bæredygtigt strik handler for mig om at udvise ansvarlighed over for det miljø, de dyr og de mennesker, som bliver påvirket af dine garnkøb.

Når garn produceres bæredygtigt, giver det samtidig den store fordel, at man opnår den bedste kvalitet i fibrene. Får bomuldsplanterne lov til at leve et liv med en naturlig vækst, bliver fibrene blødere, længere og stærkere. Derudover har det altid været et krav, at vi skal sætte så lille en afmærkning af produktionen som muligt på vores jordklode.

Hvis du vil strikke bæredygtigt, skal du først og fremmest vælge den rette type fibre, du vil strikke med. Forarbejdningen af forskellige typer garn er afgørende for, hvordan de påvirker vores miljø.

For at sikre, at du som kunde kan stole på, at garnerne er bæredygtige, har jeg udvalgt en række certificerede garner. Der er f.eks. tale om GOTS-certificeret, OEKO-TEX®-certificeret eller økologisk garn.

GOTS-certificeret garn

GOTS er en forkortelse for "Global Organic Textile Standard" og er en officiel, globalt anerkendt mærkningsordning til økologiske tekstiler. I korte træk betyder det, at du kan forvente, at producenten overholder nogle skrappe miljømæssige og sociale krav gennem hele forsyningskæden – fra plante eller dyr til nøgle og til bøjle.

Garn, som er GOTS-certificeret, vil altid bære "det grønne t-shirt”-mærke, hvor det fremgår, hvor stor en andel af fibrene, der er økologiske. Som oftest vil det være 100%.

Før garn får lov at bære det grønne GOTS-mærke skal samtlige led i produktionskæden tjekkes af uafhængige 3. parts kontrollører. Dette tjek udføres én gang årligt.

Er du interesseret i at læse mere om GOTS-certificering, han du gøre det her.

 

OEKO-TEX®


OEKO-TEX® er et registreret varemærke, der repræsenterer produktmærkater og udstedte virksomhedscertifikater og andre tjenester. Mærkningsordningen blev skabt i 1992 af foreningens stiftere - det østrigske testinstitut OeTI, det tyske institut Hohenstein og det schweiziske institut Testex. Den internationale OEKO-TEX®-forening tilbyder en frivillig og uafhængig mærkningsordning. Foreningen reviderer og fastlægger kravene i mærkningen løbende og opdaterer standarderne mindst én gang om året. I Danmark leveret af Teknologisk Institut.  

Det har mange fordele for producenterne, som ad den vej kan sikre en bæredygtig produktion og for forbrugerne, som sikres tekstil, læder og lignende produkter som er testet for mere end 300 forskellige sundheds- og miljøskadelige stoffer, og som er sikre at bruge.

Har du lyst til at læse mere om ÊKO-TEX ® kan du gøre det her.


Økologi

Hvad gemmer der sig egentlig bag betegnelsen "økologisk garn"? Det lyder jo godt, når det kaldes økologisk, og jeg vil også vælge det frem for garn, der ikke er økologisk. Men det er ikke altid til at vide, hvad man egentlig får, når man køber økologisk garn. Der er nemlig ingen regler for, hvad man må kalde økologisk garn.

Da betegnelsen "økologisk" ikke er beskyttet, kan producenter benytte betegnelsen på deres produkter, selv hvis produktet slet ikke er økologisk. Derfor bliver betegnelsen "økologisk garn" ofte en tillidssag mellem producent, garnbutik og kunde.

Hvis man vil være helt sikker på at få et garn, som rent faktisk er økologisk og miljøvenligt i alle aspekter, fra fiber til farvning og som er produceret under ordentlige forhold, både for dyr, miljø og mennesker, skal man i stedet kigge efter det lille grønne GOTS-mærke.  

 

Bæredygtige redskaber og tilbehør

Udover at tilbyde redskaber og tilbehør, der er produceret i miljøvenligt materiale eller under bæredygtige forhold, tilbyder jeg strikkepinde og hæklenåle udarbejdet i det bedste bambus men også i kirurgisk stål, da det er meget individuelt, hvad den enkelte synes er bedst i brug.

Tilbehøret er for størstedelen testet og godkendt til ikke at indeholde skadelige stoffer.

 

Opskrifter

De fleste opskrifter er pt. i en trykt udgave. Vi har også enkelte digitale opskrifter, og jeg arbejder på at få flere digitale opskrifter.
Der findes flere websider, f.eks. Ravelry, hvor det er muligt at købe elektroniske opskrifter. Du skal oprette en profil for at kunne købe opskrifter. Det er gratis at oprette en profil.  

Bliver du nysgerrig på Ravelry, kan du komme til siden på www.ravelry.com.

Bæredygtig emballage

Forsendelserne fra GarnLyst ApS vil, hvor det overhovedet kan lade sig gøre, foregå i bæredygtig emballage med mulighed for genanvendelse. Der kan f.eks. være tale om FSC-mærket pap eller poser lavet af sukkerrør. Du kan også opleve, at få tilsendt dine varer i en kasse, som er genbrug fra en forsendelse GarnLyst selv har fået leveret.

FSC er en international non-profit mærkningsordning til træ og papir. FSC hverken producerer eller sælger varer. Du finder FSC-mærket på produkter af træ og papir, som du kan købe med god samvittighed. Det kan du, fordi der i en FSC-skov ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC en sikkerhed for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er uddannede og får ordentligt sikkerhedsudstyr og løn.

FSC støttes som den eneste ordning af sin slags af internationale anerkendte NGO’er som WWF Verdensnaturfonden, Verdens Skove og Red Orangutangen og af danske lokale miljøorganisationer som Dansk Ornitologisk Forening (DOF) og Danmarks Naturfredningsforening (DN). FSC anbefales også af Forbrugerrådet TÆNK.

Anvendelsen af sukkerrørsposer gavner miljøet, fordi naturens egne ressourcer anvendes, fremfor at bruge råolie. Sukkerrørsplanten vokser hurtigt og virker af samme årsag CO2 neutraliserende.

Har du lyst til at vide mere om FSC, kan du læse mere her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilder:                eco-branding.dk

                             okotex.dk