Leveringstid 1-3 hverdage.

FNUG (ELLER PILLING) I STRIK – HVAD KAN DU GØRE VED DET?

FNUG (ELLER PILLING) I STRIK – HVAD KAN DU GØRE VED DET?

Fnug er et irriterende fænomen, der kan opstå på dit strik. De små knuder, der dannes på dit strik, får hurtigt en sweater eller cardigan til at se gammel ud. I dag vil jeg forklare, hvordan fnug opstår, hvorfor det ikke er et tegn på dårlig kvalitet, og hvad du kan gøre ved det.

HVAD ER FNUG?

Fnug er dannelsen af små knuder på dit strik eller stof. De runde små knuder er sammenfiltret fnug, der dannes på grund af slid. Selvom fnug kan opstå i strik med bomuld såvel som med syntetiske fibre, har jeg her især fokus på fnug i strik lavet med uld.

HVORDAN OPSTÅR FNUG?

Fnug er forårsaget af friktion. Fibre, der stikker ud af det strikkede stof, filtres sammen ved gnidning eller slid, der danner små kugler, også kendt som fnug. Derfor findes de irriterende knuder mest i de områder, der er særligt udsatte for friktion: på underarme og albuer, armhuler og hofter. Bærer du skuldertasker eller rygsække kan de også forårsage dem: Friktion opstår, hvor stropperne hviler, eller tasken bevæger sig frem og tilbage på kroppen, hvilket resulterer i dannelse af fnug.

Teoretisk set kan fnug også forekomme under vask, på trods af at vi vasker vores strik enten i hånden eller på vaskemaskinens skånsomme uldprogram.

FNUG ER IKKE ET TEGN PÅ DÅRLIG KVALITET

For at komme lige til sagen: Fnug i strik er ikke nødvendigvis en indikation af en ringere kvalitet af den anvendte uld. Det er selvfølgelig super irriterende, når knuderne hurtigt får en ny sweater eller cardigan til at se gammel og slidt ud. Men det har ikke automatisk noget at gøre med, om den anvendte uld var god eller dårlig, dyr eller billig.

Årsagen til, at noget strik fnugger mere og andre mindre, skyldes de anvendte fibre. Med en løst spundet uld er fibrene kun løst forbundet med hinanden. Trådens overflade er tilsvarende "åben", og et relativt stort antal fiberender stikker ud. I tilfælde af friktion kan disse let blive sammenfiltret, og fordi fiberstrukturen er relativt løs, kan andre fibre også trækkes ud. I værste fald forårsager dette ret store fnug.

Et garn, der er snoet meget stramt som et klassisk sokkegarn, er langt mindre tilbøjeligt til at fnugge, da fibrene er mere stabilt forbundne.

Jo blødere og mindre snoet et garn er, og jo kortere fibrene er, jo mere modtagelig er en strikket genstand for den irriterende dannelse af fnug. Særligt fine, bløde fibre er simpelthen mere tilbøjelige til at løsne sig og fælde.
Fiberlængden er vigtig for en god garnkvalitet: Hvis fibrene er for korte eller har forskellige længder, kan de ikke spindes pænt eller hænge godt sammen. Jo længere den enkelte fiber er, jo "sikrere" er den i garnet.
Fibre, der fra naturens side er særligt bløde og relativt korte, som f.eks. kashmir, er derfor mere tilbøjelige til at fnugge. Derfor eftersøger jeg den bedste fiberkvalitet i garnerne, så du får produkter af høj kvalitet.

Desværre er fnug praktisk talt forprogrammeret med genanvendt garn: Ved at behandle fiberaffald, dvs. meget korte og uregelmæssige fibersektioner, kan du tilbydes angiveligt billige garner. Men normalt er det modsatte tilfældet: Hvis du efter meget kort tid finder ud af, at en sweater eller cardigan er dækket overalt med fnug eller endda er helt tyndslidt i de følsomme områder, er glæden kortvarig.

UNDGÅ FNUG

Den dårlige nyhed er, at du ikke rigtig kan forhindre fnug. Du kan dog undgå forudsigelig frustration ved at vælge den rigtige uld: Uspundet uld giver mere (langsigtet) tilfredshed med tilbehør som tørklæder, sjaler eller hatte, fordi friktionen simpelthen er meget lavere her end med en cardigan eller sweater.

Derfor bør spundet garn eller såkaldt kamgarn anvendes til beklædningsgenstande, der udsættes for højere slitage. I sidstnævnte kæmmes fibrene, inden de spinder, så de peger i en retning. Garnet er mindre blødt og luftigt, men overfladen er meget glat, hvilket igen hjælper med at forhindre fnug.

Hvis du strikker med uld, der på grund af sin natur ville have tendens til at fnugge, er det bedre at vælge en mindre pindestørrelse: Hvis det strikkede er lidt fastere eller mere stabilt, forhindrer dette friktion af løse tråde, når de bæres.

FJERNELSE AF FNUG

Den gode nyhed er, at du kan slippe af med de irriterende knuder, så selv tøj, der er tilbøjeligt til fnug, altid kan præsenteres i sin fulde skønhed.

Hvis du opdager de første knuder og fnug på tøjet: Giv IKKE efter for refleksen med at plukke dem af med fingrene! Ved at trække fnuggene af fjernes de, men trækker samtidig flere fibre ud af det strikkede. Så det er kun et spørgsmål om tid, før den næste fnug dannes.

Hvis der kun er dannet nogle få fnug, kan du forsigtigt klippe dem af med en skarp (!) saks. Men pas på at du ikke ved et uheld kommer til at klippe et hul i stedet!
Meget bedre egnet er specielle fnugbarbermaskiner eller børster, hvormed fnuggene kan fjernes fint og hurtigt.

Der er batteridrevne barbermaskiner, der ikke koster alverden, men pålideligt skærer disse grimme fnug af dit strik. Du kan også bruge en uldkam eller en børste, der især er egnet til strik i mohair eller alpaca, hvor barbermaskinen ikke kan anvendes, da den fjerne det fluffy udtryk.

Uanset om du vælger barbermaskine, kam eller børste - i alle tilfælde er det bedst, at du lægger tøjet fladt på et bord og barbere, kamme eller børste over de berørte områder. Gør det omhyggeligt, og sørg for, at kun fnuggene fjernes, så det strikkede ikke bliver tyndt.

Der er mange andre tips, der cirkulerer på internettet om, hvordan og med hvad du kan slippe af med fnug. Det anbefales at se på disse med en lidt sund skepsis! Fnugruller og tape anbefales ikke. De kan fjerne fnuggen, men resultatet er som hvis du rykker fnuggen af (se tidligere beskrivelse). Fnug eller (anti-) fnug sten er for det meste lavet af lavasten (minder om pimpsten til fjernelse af hård hud). Fnuggen fjernes, når du gnider det strikkede. Og fordi der gnides, vil dette skabe mere fnug. Rådet om at tackle fnug med en engangsskraber kan virke i en absolut nødsituation. Men at bruge barberblade eller knive hen over en sweater eller cardigan kræver et vist mod...

Jeg venter stadig på at se, om frysning af et strikket tøj virkelig hjælper mod fnug. Vask med silikoneshampoo eller hårbalsam beskrives også som løsningen på nogle hjemmesider. Men måske er det bedre ikke at eksperimentere for vildt.

Min anbefaling: Undersøg dit strikkede tøj regelmæssigt og vent ikke, indtil hele sweateren eller cardiganen er fyldt med store klumper. Hvis du bruger en uldshaver, en uldkam eller en børste regelmæssigt og tidligt, vil du se resultater meget hurtigt, og skønhedsbehandlingen vil være kortvarig. Med lidt investering af tid forbliver dine selvstrikkede skatte lige så smukke, som de var den første dag!