Leveringstid 1-3 hverdage.

Strikning efter diagrammer

Med dette emne har vi nogle gode og nogle dårlige nyheder.
Den gode nyhed er, at diagrammer kan gøre strikkeopskrifter meget lettere, fordi de er som et kort, der illustrerer, hvordan et mønster vil se ud, når det er strikket.
Den dårlige nyhed er, at diagrammer (som mange ting i strikningens verden) ikke er standardiserede, så der er flere måder at skrive og dermed læse et diagram på. Maske-symboler er heller ikke universelle.

Men der er en overordnet ramme, inden for hvilken de fleste strikkediagrammer bevæger sig. I den følgende blog vil vi forklare det grundlæggende i "diagrammer" og tale om et par specielle tilfælde.


Strikkediagrammer – maske for maske

Et strikkediagram er dybest set ikke andet end et gitter, hvor individuelle masker er markeret med symboler eller farver. Du strikker maske for maske efter de enkelte kasser. Det er faktisk lidt ligesom at male efter tal!
Kassemønsteret på strikkediagrammerne læses ikke oppefra og ned og fra venstre mod højre, men omvendt:
Fra bund til top, startende til højre. Hvorfor?
Årsagen til det er ganske enkel: Fordi du læser diagrammet på samme måde, som du strikker. Du strikker maske for maske på pindene fra højre mod venstre og bygger nye rækker og omgange opad.

Alt, hvad der skal strikkes i et bestemt afsnit, registreres i et strikkediagram: ud- og indtagninger samt ret- eller vrangmasker, slå om, snoninger, farveændringer osv.

 

Mønsteret gentages (eller rapporteres)

I det enkleste tilfælde viser diagrammet et rektangulært område (f.eks. 15 masker over 10 omgange/rækker), som gentages i bredde og højde i henhold til instruktionerne. De enkelte masker identificeres ved symboler, der forklares i den tilhørende forklaring.

Hvis mønsterrapporten ikke gentager sig helt over hele omgangen eller rækken, viser strikkediagrammet ofte også grafisk "kanterne". Det område, der skal gentages, skitseres derefter med en farvet kant omkring maskerne.

Ud- eller indtagninger vises på flere måder. Diagrammet kan have skråstreger på en eller begge yderkanter, eller rækkerne/omgangene før og efter ud- og indtagningerne vises som blanktegn (uden for mønsterboksen).

Lad os antage, at det diagram, vi bruger, er fuldt udfyldt (vi behandler de andre senere). Et diagram har en vandret akse og en lodret akse: Den vandrette akse tæller maskerne og den lodrette akse rækkerne/omgangene. Maskerne og rækkerne eller omgangene er normalt nummereret: fra 1 til x for maskerne og for det tilsvarende antal rækker eller runder.

Strikning i omgange i henhold til et diagram

Den første maske i mønstergentagelsen er firkanten nederst til højre: Du starter med dette og fortsætter med at strikke til venstre ende af denne række i diagrammet. Dette afsnit gentages derefter indtil slutningen af omgangen - som forklaret i instruktionerne. Den næste omgang begynder en række højere i strikkediagrammet, igen med masken længst til højre. Fortsæt med at strikke på denne måde, indtil du har strikket opad gennem diagrammet. Afhængigt af hvad du strikker, gentager du opskriften en eller flere gange.

Så: Fra bund til top, fra højre mod venstre.

Strikning i rækker i henhold til et diagram

Nu bliver det lidt mere kompliceret, i hvert fald ved første øjekast.
Igen starter du med masken nederst yderst til højre i diagrammet.
Den første række i strikkediagrammet følges fra højre mod venstre, og rapporten gentages så ofte som mønsteret angiver - disse oplysninger er i det skrevne mønster; Dette kan ikke udledes af strikkediagrammet (fordi det varierer alt efter de forskellige størrelser).

Ideelt set viser diagrammet alle rækker (rækkerne med små firkanter er altid nummererede, tallene på retsiden er normalt til højre og dem på vrangsiden til venstre). Vrangpindene strikkes fra venstre mod højre som symbolerne i diagrammet viser.

Her skal du være lidt forsigtig:

De fleste strikkediagrammer viser mønsteret, som det skal se ud senere i det færdige strikkede stykke. Dette er meget nyttigt, fordi du hurtigt kan se resultatet. Men det betyder også, at symbolerne på retpinde og vrangpinde nogle gange ændrer deres betydning!

Bare rolig, forklaringen ved symbolerne hjælper dig

En ikke-udfyldt firkant står normalt for en retmaske, en sort prik til en vrangmaske. I forklaringen ved siden af disse symboler står: "Retside: ret, vrangside: vrang og omvendt. Dette lyder måske forvirrende, men hvis diagrammet viser mønsteret, hvordan det skal se ud, vil det også vise, hvordan man strikker masken.

Der er dog mønstre, hvor for eksempel alle masker på vrangpindene er strikket vrang - i sådanne tilfælde springer nogle designere over den grafiske repræsentation af disse vrangpinde. Så det betyder, at det er bedst at være lidt opmærksom og læse, hvad diagramforklaringen siger.

Hulmønster diagram

Et strikkediagram er ikke altid et fuldt udfyldt rektangel. Hvorfor det? Meget simpelt: Hvis der arbejdes med ud- eller indtagninger i mønsteret, skal de masker, der mangler i begyndelsen eller forsvinder mod slutningen, på en eller anden måde tages i betragtning i diagrammet. Du gættede det ... mange veje fører til Rom, og derfor er der forskellige måder at designe strikkediagrammet med et variabelt antal masker.

Når du tager ud eller tager ind i hele diagrammet, bruges enten firkanter uden masker, og gentagelsen findes i en rektangulær ramme - eller diagrammet udvides, når det øges eller indsnævres, når der foretages indtagninger gennem rækkerne eller omgangene. Dette ser helt anderledes ud, men gør ingen forskel. Områder, hvor der ikke er masker - uanset om de skal laves senere gennem udtagninger, eller om de ikke længere er der på grund af tidligere indtagninger - er ideelt almindelige hvide uden symboler. De kan dog også "overstreges" med kors/x-tegn eller fremhæves i farver – det eneste, der hjælper dig her, er at læse forklaringerne.

Strikkediagram eller skriftlige instruktioner?

Når det gælder farvestrik som Fair Isle, giver skriftlige instruktioner som regel ikke megen mening. Farveskiftene kan repræsenteres meget godt i et strikkediagram, og man kan nemt tælle, mens man strikker. 3r blå, 3r grøn, 1r blå, 2r grøn osv. vil nok være sværere for de fleste af os at læse og implementere end at følge det farvede mønster fra diagrammet.

 

Hvis du ikke er vant til at strikke diagrammer, vil du sikkert blive glad for at vide, at de fleste instruktioner til hulmønster eller snoningsmønstre også har en skriftlig beskrivelse. Især med komplicerede mønstre med mange forskellige typer masker, kan det være nemmere at følge forkortelserne i vejledningen end at følge et strikkediagram med mange forskellige symboler. Eller du kan simpelthen strikke ved hjælp af begge tilgange - de skriftlige instruktioner kan være nyttige, især i de første rækker eller omgange.

Som det så ofte er tilfældet i livet, er det i sidste ende et spørgsmål om smag, hvilken fungerer bedst for dig. Visuelle typer vil for det meste arbejde fra strikkediagrammer, mens andre er mere komfortable med instruktionerne maske for maske. Kvaliteten af diagrammet vil altid gøre en forskel - hvis det er stort nok og læseligt, vil det være meget bedre, end når du har brug for et forstørrelsesglas for at se de enkelte symboler.

Et "problem" med strikkediagrammer kan være, at du skal holde styr på, hvilken linje du er på. Når du har printet diagrammet ud, kan du nemt hjælpe dig selv ved at sætte et ark papir med papirclips over strikkediagrammet på en sådan måde, at de rækker/omgange, der allerede er strikket, dækkes med arket. Det er selvfølgelig også meget mere elegant (og stabilt!) med holdere og linealer specielt designet til instruktioner og strikkediagrammer. Se Makers Board kit og Lineal- og pindemåler sæt fra CocoKnits her.
På denne måde kan du nemt følge mønsteret.

Forhåbentlig har denne blog hjulpet dig med at forstå, at strikkediagrammer ikke er raketvidenskab. Når du først er blevet fortrolig med de anvendte symboler og ved, hvilke rækker der vises hvordan, er diagrammet i et mønster ofte en reel hjælp til hurtigt at se, hvad du skal gøre som det næste!